Nilsson House, Belsize Park, London

Nilsson House, Belsize Park, London
Mia Karlsson Interior Design

Swedish interior designer Mia Karlsson was called to refurbish this triple storey apartment in leafy Belsize Park for fellow Swede and consultant engineer Hans Nilsson and his Swiss-Italian philosopher and artist wife Ruth. With her typically stylish Nordic flair, she transformed a previously cramped and dark Edwardian era house into a haven of light and space with specially commissioned wallpapers, subtle colours,  and Swedish detailing to reflect the owners’ lives, interests and influences, and to fit their collection of artefacts from their global travels. Ths use of shutters allows the sunlight to filter through and is entirely a Continental feature, rarely used in English homes, and they impart a cosmopolitan and modern look. Ruth’s playful paintings are featured throughout the house, and Han’s passion for cycling and skiing is evident in his studio, where he stores his bike, and where there is a ski pole used as a light stand. Comfortable fur is placed on chairs to add warmth in the winter months, as does as the installation of working fireplaces. The main living room and kithcn was previously three separate rooms, but Mia opened these up to allow the flood of light and space, which offers also a place for Hans’ piano, which divides the living area from the dining area.